top of page

Csongrádi Túra - Körös-Tisza Torkolat

Frissítve: márc. 7.

Egy különleges, hétköznapra időzített kalandra vállalkoztunk 2016 októberének egyik enyhén borongós napján. A Csongrádi régióban tervezett túránk a Tisza lenyűgöző tájain keresztül vezetett, ahol két Gidrán ló, Sólyom és Buján, voltak hűséges társaink az úton. A kaland Tiszalpáron kezdődött, ahol lószállítóval érkeztünk a szomszédos Bokros pusztára, hogy ott kezdődjön a napunk egy gyors reggelivel és a tábori hangulatú felszerszámolás előkészítésével.


Az útvonalunk a Tiszát követte, ami lehetővé tette számunkra, hogy közvetlen közelből tapasztaljuk meg a folyó és annak környezetének csodáit. A Tisza holtágáig tartó lovaglás különleges élményt nyújtott: a fűzes ligetek és a mocsaras tájak olyan természeti oázisként tűntek fel előttünk, amelyekben az idő megállni látszott...Bár az időjárás nem volt napsütéses, a táj magával ragadó szépsége minden felhőt elfeledtetett velünk. A holt és élő Tisza közötti ártéren végigvezető vágták és hosszú ügetések során Csongrád alá jutottunk, ahol a település a folyó partjára simulva tárult elénk.

A merész - hisz a folyó oly közeli - , mégis látványos üdülőövezetnek nyáron pezsgő hangulata lehet, ám nekünk más, nyugalmasabb arcát mutatta.


A Körös-Tisza torkolatánál elérkeztünk egy visszafogott, meditatív pontjához utunknak. A lábas nyaralók sorakoztak, míg a szem ellátott, a folyó lassan kúszott, a gátak magasodtak. Ebben a pillanatban éreztük, hogy minden út, akár az életünkben, elér egy pontot, ahol el kell engednünk a pillanatot, hogy továbbléphessünk...


Így is történt, mi is és a táj is váltott. A kisréti Várbirtoknál búcsút intettünk a közvetlen folyó partnak, gáti vágta és az Alföld tanyái következtek. A csepergő eső mellénk szegődött, de az utak csak jelezték és vezettek vissza a bokrosi kiindulópontunkat. A túra vége felé a vágta és ügetés, valamint a halkan eső csapadék kísért bennünket, amint összegeztük a nap során megtett közel 60 kilométeres utunkat.
Ez a túra nem csupán a távolságokról szólt, hanem egy mélyebb, belső utazásról is, ahol a természet és a lovak társaságának nyugtató hatását tapasztalhattuk meg Gidránjaink nyergében...


Az út során a Tisza és a Körös torkolatánál töltött idő lehetőséget adott arra, hogy szembenézzünk a természet változatosságával és szépségével, valamint hogy megértsük az elfogadás és a változás fontosságát életünkben.


Ez a különleges októberi nap, Sólyom és Buján nyergében, örökké emlékezetes marad számunkra, mint egy pillanat, amikor a "Nyeregben Szabadság" fogalma valódi élménnyé válik bennem, amely átformálta a világhoz való viszonyomat.


Folytatás következik...

46 megtekintés0 hozzászólás

Comentarios


bottom of page