top of page
Szerző képeTamás Oskó

A Verseny helyzetek szerepe a Fiatal lovasok Személyiségfejlődésében

Frissítve: jún. 12.

A Gidrán Majorban fontosnak tartjuk, hogy lovasaink rendszeresen megmérettessék magukat idegen környezetben is... Úgy gondoljuk, hogy a sportban való versenyzés elengedhetetlen a fiatal felnőttek személyiségfejlődéséhez.



De miért is olyan fontos a versenyhelyzet? Nézzük meg ezt részletesebben...


Önbizalom Növelése


A versenyeken való részvétel segít a fiataloknak felismerni és fejleszteni saját képességeiket. Egyszerűen kialakítja a határainkat, mely később kimondatlanul is keretet ad az életünknek. Amikor sikeresen teljesítenek egy versenyen, az nagyban hozzájárul önbizalmuk növekedéséhez, a magabiztonságon túl szilárd elképzeléseket, megalapozott döntési képességet hoz az életükbe. Még akkor is, ha nem nyernek, a részvétel és a teljesítmény büszkeséggel tölti el őket.




Kudarctűrés és Kitartás


A versenyhelyzetek elkerülhetetlenül kihívások elé állítják a résztvevőket. Ilyenkor meg kell tanulniuk kezelni a kudarcokat és a vereséget. Ez a képesség rendkívül fontos az élet minden területén, hiszen nem mindig nyerünk... A kudarcokból való tanulás és a továbbhaladás képessége megerősíti a kitartást és a rugalmasságot.



Célkitűzés és Motiváció


A verseny helyzetek motiválják a fiatalokat arra, hogy célokat tűzzenek ki maguk elé és keményen dolgozzanak azok eléréséért. Ez a célorientált gondolkodásmód nemcsak a sportban, hanem az élet más területein is hasznos készség. A fiatalok megtanulják, hogyan lehet kitartóan és elkötelezetten dolgozni álmaikért, hosszú, hosszú időn keresztűl várva a megfelelő pillanatot.


Szociális Készségek Fejlesztése


A versenyek során a fiatalok különböző emberekkel találkoznak, és megtanulják az együttműködést és a csapatmunkát. Az alkalmazkodás mérhetetlen segítségét az életben. Az egészséges versengés elősegíti a társas készségek fejlődését, mivel a résztvevők megtanulják, hogyan kell tisztelni az ellenfeleket és hogyan kell sportszerűen viselkedni.


Felelősségtudat és Tisztelet


A rendszeres versenyeken való részvétel felelősségtudatra neveli a résztvevőket. Fel kell készülniük a versenyekre, be kell tartaniuk a szabályokat, és tisztelettel kell viseltetniük ellenfeleik, bíráik iránt. Az alázat is fontos szerepet játszik, hiszen a versenyeken meg kell jelenni, le kell tisztítani a lovakat, és tisztelettel kell viselkedni minden résztvevővel szemben, hagyományaink valamint a társadalmi etikánkkal szemben.



Polgárőr Mozgalom és Természetvédelem


A Gidrán Major Pest Vármegye legnagyobb polgárőr lovas bázisa is egyben. Mintegy tucatnyi polgárőr ( lovas és egyéb módon szolgáló ) működik a járásban, akik a mindennapokban természetvédelmi szolgálatokat látnak el. Ellenőrzik és jelentik a külterületek illegális szemétlerakóit, a fakitermeléseken a gyanús mozgást, az esetleges fa tolvajlások lehetőségeiről adnak térképet a hatóságoknak, segítik a tanyás területek idős gondozását, szociális ellátását is. Továbbá kapcsolatot tartanak a helyi erdész és vadászati hatóságokkal az erdő- és vadvagyon védelmében. Ez a tevékenység nemcsak a környezet védelmét szolgálja, hanem növeli a fiatalok kötelességtudatát és közösségi felelősségérzetét. Továbbá stratégiai kapcsolatokat tart fenn regionális, országos egyesületekkel, szervezetekkel, mint pl a GÖRDÖGÖK kerékpáros természetjáró egyesület. A polgárőr mozgalom révén a fiatalok megtanulják, milyen fontos a közösségért való önkéntes és ingyenes munka és a környezetvédelem. Megismerkedhetnek azzal a pszichológiában is ismert pro bono tevékenység által adott érzettel, mely az ADNI JÓ... fogalom köré épül.



A Gidrán Major előnyei, sajátosságai


A Gidrán Major akár több tucat ló életteréül is szolgáló lovas központ, jelenleg 12 lóval gazdálkodik. Az infrastruktúra az olimpiai lovas szakágakon túl (díjugratás, díjlovaglás, military) egyéb speciális igényeket is kiszolgál, mint a különböző fajta, vagy szolgálati munka, pl.: "hucul ösvény", polgárőr, rendőr lovas feladatok, túraversenyek, tájékozódási lovaglás. Mintegy 30 négyzetkilométer alföldi erdős területen lehet zavartalanul tereplovagolni az év minden napján, ugyanis sem az esőzések, sem a száraz időszak nem korlátozza a lovaglás talaját annak homokos szerkezete miatt.

Mindez ami egyedülálló lehetőséget biztosít a lovasok számára.

Összefoglalva, a Gidrán Majorban hiszünk abban, hogy a verseny felkészülés, a verseny helyzet nemcsak a sportteljesítményt javítja, hanem fontos életkészségeket is fejleszt. Ezek a készségek a jövőben is hasznosak lesznek a fiatalok számára, akár a sportban, akár az élet más területein. Emellett a polgárőr mozgalom és a természetvédelmi szolgálatok révén növeljük a fiatalok kötelességtudatát és felelősségérzetét.


Örömmel látjuk, ahogy lovasaink fejlődnek és egyre magabiztosabbá válnak a versenyeken. Továbbra is támogatjuk őket, hogy minél több ilyen tapasztalatot szerezzenek, és büszkék vagyunk rájuk minden egyes megmérettetésükben!


10 megtekintés0 hozzászólás

Comentários


bottom of page