top of page

Lóhasználat és Lovaglás Pszichológiai Aspektusai

Az Aikido Filozófiája és a lóhasználat párhuzama - Mark Rashid Módszerein keresztül

 

A lóhasználat és a lovaglás mélyebb megértése nem csupán a fizikai képességek elsajátításáról szól; ezek a tevékenységek szorosan összefonódnak a lovak és lovasok közötti pszichológiai kapcsolat fejlesztésével. Az Aikido filozófiájának és Mark Rashid lókiképzésre vonatkozó észrevételeinek, módszereinek integrálása a lovaglásunkban lehetővé teszi számunkra, hogy egy mélyebb, empátián alapuló megközelítést alkalmazzunk, amely elősegíti a harmóniát és az együttműködést...




Ezt több megközelítésből az alábbiak szerint gondolom:

 

Harmónia és Megértés

 

Az Aikido elve, amely a harmónia és az energia irányításának fontosságát hangsúlyozza, ez gerincében és közvetlenül közvetlenül alkalmazható a lóhasználatra. Az aikidóban a "ki" (energia) irányítása azt jelenti, hogy a saját energiánkat és a partnerünk (ebben az esetben a ló) energiáját összehangoljuk, létrehozva ezzel egy dinamikus egyensúlyt. Ez a fajta harmónia a lovaglás során bizalmat és kölcsönös tiszteletet épít, hiszen a ló, mint menekülő állat a biztonságot ergo bizalmat találja mag folyamatában a lovasában. Összegezve a harmónia ( szemmel látható kellemes egységes mozgás, a mitológiai kentaur ábrázolása, miszerint a fej, az agy a cselekvés az ember, a mozgás a ló ) kialakulhat.

 

Nem-erőszakos Kommunikáció

 

Mint arra Mark Rashid módszerei is rávilágítanak, a nem-erőszakos kommunikációt és az állatokkal való együttérző bánásmódot szükséges lovasként – horsemanship - hangsúlyoznunk, mindezek szintén párhuzamba állíthatók az Aikido filozófiájával. Rashid hangsúlyozza a "puha kéz" és a "nyugodt energia" használatát, amelyek lehetővé teszik a lovasok számára, hogy hatékonyan kommunikáljanak lovaikkal anélkül, hogy nyomást vagy stresszt gyakorolnának rájuk. Ez a megközelítés segít a lovaknak abban, hogy nyitottabbak és fogékonyabbak legyenek a tanulásra, érdeklődésüket – mert az a lónak igen nagy – gyakorolják.


" Ne elnyomottként, hanem partnerként együttműködve a lovas a lovával."




 

Lágyság és Erő Egyensúlya

 

Az Aikido és Mark Rashid filozófiájában is közös a lágyság és az erő egyensúlyának elve. Ez nem a fizikai erő dominanciájáról szól, hanem arról, hogy hogyan használjuk az erőt és a lágyságot a kommunikáció és a tanítás eszközeként. „adni és kérni örök egysége” Egy lovas, aki képes finoman, mégis határozottan irányítani a lovát, megtanulja, hogy a kézben az erő néha szükséges, a lágyság és a megértés az, ami valóban elősegíti a kapcsolat mélyítését, és ez nem erőszak, ez pusztáán a fegyelmező erő, és az azonnali engedés filozófiája.




 

Önkontroll és Önreflexió

 

Mind az Aikido gyakorlása, mind Mark Rashid kiképzési módszerei összhangban hangsúlyozzák az önkontroll és az önreflexió fontosságát. A lovaglás során a lovasnak tudatosnak kell lennie saját testi és érzelmi állapotáról, mivel ez közvetlenül befolyásolja a lovat.


"Az önkontroll és az önreflexió képessége lehetővé teszi a lovasok számára, hogy felelősségteljesen és érzékenyen reagáljanak lovaikra, elősegítve a tanulást és a teljesítmény észrevétlen növekedését."

 

Összegezve életem során magam is ezen párhuzamokat tapasztaltam, melyek reményeim szerint segítenek Nektek kiváló kapcsolatot kialakítani lovaitokkal, élvezve azt a feledhetetlen szabadságot – „nyeregben a szabadság” – amit lovaink szolgálnak számunkra...


Kövess minket a www.gidranmajor.hu oldalon...


34 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page